Ohlédnutí za rokem 2023

Uplynul nějaký ten měsíc od naší soutěže a já bych chtěl s odstupem času zhodnotit, jak soutěž, tak celý rok 2023. Po ukončení soutěže v roce 2022, kdy byli našimi VIP hosty Jorge Porto Del Corral a Ján Moravčík, jsme přemýšleli, koho pozvat na další ročník soutěže.
Na společné schůzce s klukama z klubu jsem nastínil situaci a také plán na rok 2023, představil jsem jim VIP hosty, které bych chtěl k nám pozvat.
V mládí jsem registroval Radka Pitucha, který mě oslnil svými diorámami v časopise Modelář. A tak jsem si říkal, že by bylo super pozvat ho k nám na Modelfest 2023.
Radka jsem tedy oslovil a on naše pozvání přijal. Věděl jsem, že bych ročník 2023 chtěl také postavit na dvou VIP hostech. A proto jsem jako dalšího hosta zvolil Pepu Choreň. Když jsem Pepovi napsal hned mi svoji účast potvrdil. 

Marek Zindulka a Radek Pituch

Během roku je mojí hlavní povinností a starostí zajistit sponzory, jak ty stálé, tak nové. Tento rok mi s tím pomáhala naše kamarádka Petra Žalmanová. Petře se podařilo domluvit tři nové firmy, díky, kterým jsme mohli naši soutěž posunou zase o krok dál.

Nový sponzoři, MS Robotics, Apator Metra, Select System, Střechy Fiala.

Naše první cesta v roce 2023 vedla na soutěž do polského města Bytom. Kam jsme měli vyrazit ve složení já, Roman, Pepa a Michal. Bohužel Michal z rodinných důvodů jet nemohl, a tak jsme vzali moji ženu. Která se začala podrobněji seznamovat s věcmi okolo modelařiny a co všechno to obnáší a jaké známosti si dělám na soutěži.
Hlavní soutěží pro nás byla Mošoň, kde jsme měli domluvená jednání s naším VIP Hostem Radkem Pituchem a také jsme řešili další věci s našimi partnery a sponzory. V Mošoni jsme na naši soutěž pozvali samozřejmě hlavního šéfa Mošoně Andrásze Egresziho a jeho dceru Lídii, kteří stojí za organizací Moson show. Byla to neuvěřitelná soutěž plná nádherných modelů. Měli jsme to štěstí a odvezli si ocenění, konkrétně tedy Roman Vaško, Honza Steiner a Marek Zindulka. Každý rok se na tuto soutěž těšíme. Je neskutečné, jak skvěle organizátoři tuto soutěž zvládají.

V květnu jsme se vydali na dalekou cestu téměř až k Baltskému moři do Inowroclawi za našimi kamarády v čele s Jarkem Smolkou, kteří nás od třetího ročníku pravidelně navštěvují. Je neuvěřitelné, jak velkou základnu tam mají, 25 členů. Jejich vřelé přijetí nám zajistilo velmi hezký víkend plný různých zážitků. Ještě předd cestou jsme se domluvili, že si vyhradíme jeden do na návštěvu města Gdaňsk a Jarek nám poradil, co tam určitě stojí za návštěvu. Roman Vaško zde získal 9 ocenění za svoji práci, což je neskutečné na jedné soutěži získat tolik cen. :O
O této naší cestě jsem se více rozepsal zde:
https://modelklub-sumperk.cz/?p=6887

V červnu jsme pomáhali při pořádání soutěže Panzershow Návsí. Ladíka, Aleše a Radka známe dlouho a vždy je nám ctí jim pomoct. Letos jsme měli pod záštitou kompletní registraci a myslím si, že v roce 2023 padl dokonce rekord v počtu modelů Více o této soutěži psal Janči Moravčík, šéfredaktor Eastmodels.sk
https://www.eastmodels.sk/clanky/1542/panzershow-2023-o%C4%8Dami-j%C3%A1na-morav%C4%8D%C3%ADka-%E2%80%93-report.html

Tým okolo Ládi Valla a Richarda Topalova společně s vojáky, kteří ukazují dobové unifromy. Panzershow Návsí 2023

Během prázdnin jsme měli několik posezení a grilovaček , kde jsme usilovně pracovali na cenách pro naší soutěž, protože jsme dělali 200 cen bylo to poměrně náročné. A jak už je mým zvykem, vymyslel jsem si nový design cen, který by nalákal velké množství modelářů, kteří mají zájem tuto cenu získat.
Prázdniny jsme zakončili na 1. ročníku soutěže Hobby Show v Bórském Mikuláši, kde jsme zaštítili online registraci.

Michal, Pepa a Michal. Pepa je náš klubový kuchař.

Bohužel nás o prázdninách opustil jeden z prvních členů, můj dědeček a skvělý bavič Vladimír Zindulka, který podlehl krátké, ale rychlé nemoci.

Další velkou akcí v druhé polovině roku byla pro nás E-day, kterou má pod palce firma Eduard. Firma Eduard nás začala v tomto ročníku sponzorovat a dodala nám sponzorské dary do dětských kategorií, za což jim velice děkujeme!

E-day byla pro nás premiéra na tankodromu v Miloticích, kde ocenění získal Honza Steiner a Marek Zindulka. Dále jsme se zde spřátelili s klukama z Dobříšstké šelmy a přislíbili jsem jim návštěvu jejich soutěže v následujícím roce.
Hned následující víkend nás čekala organizace naší akce. Začali jsme všechno chystat už ve středu odpoledne, jelikož jsme museli poskládat velké stany, kde jsme měli pro návštěvníky nachystané posezení.
Modelfest Šumperk jsme rozšířili o bohatší doprovodný program. Podařilo se nám zajistit polní kuchyni s gulášem, gril s kýtou a další…
Vojenskou techniku od pana Grygara a od pana Hlavatého. Větroně z Aeroklubu Šumperk a další.

Letos jsme si nechali vytisknout obrovský banner, který visel hned nad pódiem, aby si mohli modeláři u něj udělat fotku a mít památku na Modelfest.
Celý pátek před soutěží jsme chystali sál a Pavlínin dvůr, kde byl doprovodný program. Odpoledne pak dorazili naši VIP hosté Radek Pituch se svým synkem a Pepa Choreň naši VIP hosté. Ubytovali jsme je v hotelu Pod Radnicí. O pár hodin později přijel Bine Logar, který si připravil workshop pro děti, který vedl s naším Pepou Kallasem. Děti si zde na workshopu mohly slepit a nabarvit své letadlo. Toto je úžasný projekt, který Bine vede napříč celou Evropou. A pro naší soutěž je velká čest být součástí projektu Back to Basics.

Je nám ctí být součástí projektu Back to basics

Velkým a velice milým překvapením pro nás byla návštěva Andráse Egresiho (šéf Mosonshow) upřímně, když jsme ho v dubnu na soutěž zvali nenapadlo by mě, že opravdu dorazí. Je nám velkou ctí, že naše pozvání přijal a naši soutěž přijel navštívit. A také bych mu rád poděkoval za jeho názory, postřehy a rady, co zlepšit do dalších ročníků.

Ján Moravčík šéfredaktor modelářského portálu Eastmodels.sk, András Egresi Šéf Mosonshow, Marek Zindulka

Jako každý rok jsme měli na pomoc u pokladny domluvené ženy od Luboše a Jirky. Letos se do aktivní pomoci zapojila i moje manželka Marťa, která zajistila brigádníky na hlídání modelů. Dále nám pomohla i kamarádka Petra a u práci u výčepu zastala žena od Honzy Monča s dcerou Klárou.
Celá soutěž probíhala v neskutečné atmosféře, nepadl sice rekord v počtu soutěžních modelů, ale to nevadí, když jsem se podíval do výstavních prostor a do prostor, kde byl doprovodný program bylo pořád všude narváno a bylo skvělé vidět, že soutěže se zúčastnilo tolik návštěvníků. Nějaké malé chybky se vždy najdou, ale my teď už aspoň víme, co do budoucna zase zlepšit a s čím pracovat lépe.

Modelářský klub Šumperk a Inowroclavský klub z Polska

Chci velice poděkovat všem sponzorům, kteří nás podporují a plánují spolupráci i do budoucna. Chci velice poděkovat celému vedení města, že nás znovu podpořili a svoji podporu vyjádřilo i pro další ročníky. Chci poděkovat našemu hlavnímu mediálnímu partnerovi Eastmodel.sk, který nám dává na své stránky aktualizace a také přináší rozsáhlé fotogalerie a reporty z naší soutěže. Chci velice poděkovat klukům z klubu, že při mně stojí,  i když si vymyslím spoustu nových věcí. Chci poděkovat své ženě a synovi, že mě ještě nevyhodili z bytu, protože čas, který jsem strávil nad soutěží nevynahradí čas, který jsem ztratil s nimi. A slibuji, že se budu snažit všechen ten čas jim vynahradit. A v neposlední řadě chci poděkovat Vám návštěvníkům, že na naši soutěž jezdíte a baví Vás. Věříme, že na nás nezanevřete i když jsme se rozhodli soutěž rozšířit o další den.
Tudíž jistě jak už víte, termín dalšího ročníku Modelfest Šumperk 2024 bude 7. – 8. 9. 2024. Více informací najdete zde na webu nebo na portálu
www.eastmodels.sk
 Na závěr chci všem popřát hodně štěstí zdraví a modelářské pohody do roku 2024.

Předseda Marek Zindulka