Report O Myjavský Erb 2022

V sobotu 5.11. se uskutečnil 4. ročník soutěže, O Myjavský erb. V pátek před soutěží jsme se na klubové poradě domluvili, že pojedeme spolu s Pepou. Já jsem měl v Myjavě domluvený workshop na téma „Voda a Sníh“. S Pepou jsme vyrazili už v 6 hodin ze Šumperka a plánovali jsme příjezd okolo 9 hodiny po cestě jsme se zastavili na kávu. Cesta byla docela v pohodě, s žádnými obtížemi. Hned při příchodu do kulturáku nás vítal Marek Hrin, hlavní organizátor soutěže. Nasměroval mě dovnitř,  kde se už plnil výstavní sál. Po vyložení modelů jsem se potkal s Jančim Moravčíkem a šli jsme společně chystat věci na workshop. Janči měl workshop na téma pouštní kamufláž. Mezitím jsme s Pepou prošli výstavu a porozhlídli jsme se po kulturním domě. Pro mě to byla velice odpočinková výstava, nemusel jsem řešit organizování a další věci. Po dlouhé době jsem zase viděl kamarády modeláře co si s nimi píšu přes internet.

Marek Zindulka a Adam Kemény mladší. I On tam měl svoje 2 modely jednoho Stuga a diorámu Napadení Francie. Zároveň gratuluji k ocenění, které malý Adámek získal.

Po dlouhé době jsem se viděl s Adamem Keménym a jeho synem, který také staví modely, a tak mi ukázal co na soutěž donesl. S Adamem jsme velice dobří kamarádi a mrzelo mě, že nepřijel na výstavu do Šumperka na MODELFEST ŠUMPERK, ale o to více jsme pokecali právě v Myjavě a hlavně nebyl jsem tak v zápřahu jako na naší soutěži.

Marek Zindulka s Tomášem Mrázikem
Nashorn, který měl krásně udělanou tříbarevnou kamufláž.

Adam mě seznámil s kamarádem z Modelfora Lubomírem Mrázikem alias Cencul.sk. Ten tam byl se svým synem Tomášem a musím říci, že mě zaujali jeho modely. Tomáš je velice talentovaný, mladý kluk, který má našlápnuto na špičkového modeláře. Doufám, že mu tento koníček vydrží i do budoucna. Na soutěži mi ukázal tři modely Pzkpfw IV a  Sd. Kfz 164 Nashorn v měřítku 1/72 oba modely byly na jeho věk velice detailně zpracované . Co se týče Nashorna, tak měl nastříkanou jemnou kamufláž a musím uznat, že tak zvládnutou kamufláž nedovede kolikrát ani dospělý. Jeho třetí prací byla dioráma scéna ze Stalingradu, kde se inspiroval přímo fotkou. Musím říct, že v Myjavě se sešlo velké množství žákovských a juniorských modelů.
 Ve 12 hodin začínal můj workshop, byl jsem překvapený jaký zájem byl o moje téma voda a sníh. Výborný tah byl od organizátorů, když sehnali mikrofon k uchu a tak jsem nemusel řvát přes celý kino sál na lidi, kteří seděli v hledišti. Zkoušel jsem znázornit rozjetou cestu se sněhem a kalužemi společně s protékací vodou a kusy ledu na okrajích. Na druhé podložce jsem znázorňoval hladinu moře, s kusy ledu a rampouchy, které visely z vyvráceného stromu. Po workshopu jsem dostal hodně dotazů a zpětnou vazbu, což bylo super. Vždy jsem rád, když se diváci přijdou zeptat a já jim můžu odpovědět. Po skončení mého workshopu jsme se Pepou zašli na oběd.

Místní nám poradili jednu výbornou restauraci KrossHouse, kde jsme si dali steak z krkovice a hamburger a musíme jim dát s Pepou za pravdu. Jídlo bylo opravdu výborné. Po pozdním obědě jsme šli na vyhlášení výsledků a po nich jeli domů. Z mého pohledu se jednalo o pohodou soutěž v přátelské atmosféře.
Děkuji organizátorům za příjemně strávenou sobotu a těším se na další ročník.

Pepa společně s Jančim. Janči je náš dlouholetý kamarád a je vždy super se vidět na soutěži a pokecat.