Report ze soutěže Mosonshow 2022 – Mosonmagyaróvári Makett kiállítás, verseny és börze

Před čtrnácti dny se uskutečnil modelářský svátek, největší výstava v Evropě, Moson Model show. Po dvou letech covidových restrikcí jsme se konečně dočkali dalšího ročníku. Všichni očekávali spoustu kvalitních modelů z různých koutů světa. My jsme vždy jezdili pouze ve dvou, ale tento rok se podařilo kompletně naplnit auto a směr Mošoň nás vyrazilo 5. Z našeho klubu jsme jeli Marek Zindulka, Michal Praštiak, Honza Steiner, Pepa Kallas a ze Žamberka náš kamarád Roman Vaško. Na místě jsme se měli setkat s Jánem Moravčíkem (Cabin Models.sk) a Lukášem Kvietkom. Už před cestou jsem věděl, že bude o zábavu postaráno a odpočítával jsem dny a hodiny kdy budeme moct vyrazit.

Cesta do Mosoně byla velice zábavná a vtipná


 Cestovali jsme už v pátek dopoledne, abychom se vyhnuli kolonám v Prostějově, Vyškově a v Bratislavě. Musím říct, že všechno šlo jako másle a v autě bylo už od začátku veselo. S Jančim a Lukym jsme se potkali už v Rajce chvilku jsme pokecali, a pak pokračovali v cestě. Pepa, který seděl uprostřed přeskočil do druhého auta aby měl větší pohodlí.

Zastávka a sraz v Rajce s druhou posádkou.

Do Mošoně jsme dorazili něco před třetí hodinou a hned jsme se šli porozhlédnout po hale. Od 16:00 byla spuštěná registrace, tak jsme se rovnou zaregistrovali, abychom nemuseli čekat v sobotu dopoledne dlouhé fronty.
 Už v pátek se na stolech objevilo spoustu modelů proto jsme přemýšleli, kam se všechno vleze, až dojedou všichni modeláři. Po registraci a položení modelů na stůl jsme se vydali ubytovat. Penzion jsme měli na kraji Mosonmagyárováru, takže jsme byli trochu stranou od centra města, ale ničemu to nevadilo. V okolí jsme měli dvě restaurace, takže jsme si mohli vybrat do jaké vyrazíme na večeři, a kde všichni společně pokecáme. Všichni jsme se shodli, že se moc těšíme na další den.
Janči a já jsme byli vzhůru už od 4. Janči tak vstává pravidelně. A já, jelikož mám malého syna, tak už jsem zvyklý taky 😊. Kecali jsme o soutěži a o dalších věcech ohledně modelů. Musím říct, že Luky se s námi od té doby asi moc nevyspal. Nakonec jsme vyrazili tak, abychom tam byli okolo 8 hod. a mohli jsme bez problémů zaparkovat. Když jsme přišli stoly už byly z části zaplněné a kvalita byla neskutečná. Pomalu jsme šli napřed kouknout po burze, co nabízejí prodejci a zajistit organizační věci ohledně naší soutěže. Pozvali jsme hlavního organizátora (capo ti tutti capi) Andrase Egreshiho.

Předání Trička a pozvání na MEMORIÁL ROBERTA VYSLOUŽILA MODELFEST ŠUMPERK Andrase Egreshiho


 Dále jsem se potkal s Davidem Grummittem z časopisu MMI který slíbil, že by z Anglie přijel i na soutěž, což by byla úžasná návštěva.
Dále jsem pozval naše přátelé ze Srbska, a i oni si zapsali datum naší výstavy. Svoji účast nám přislíbili Časlav Mijuškovíc a Zoran Jakovljevic (Profa). Narazili jsme tam i na modeláře ze Slovinska a pokecali jsme s Bine Logarem.
Shodli jsme se, že kvalita modelů je zase o level výš než předchozí roky, ale celkově modelářů nebylo tolik jako minulé roky. Chyběli modeláři ze Španělska Itálie a Polska, kteří už dopředu avizovali, že nepřijedou skrz dění na Ukrajině. Bohužel tento konflikt tahají i mezi nás modeláře.Několikrát jsme prošli a obhlídli si modely. Já jsem se nejvíce zaměřoval na diorámy, které stavím a načerpal jsem zase více inspirace do své práce.
 V sobotu večer jsme zašli na večeři a část naší výpravy se domluvila, že v neděli půjdeme na 7 hodin do haly fotit modely, protože to je vyhrazený čas pro fotografy. Bylo to úžasné, protože jsme se dostali bez strkání blízko figur a dalších modelů, které jsme nestihli v sobotu.

Z leva do prava Marek Zindulka, Časlav Mijuškovíc, Štefan Pásztor, Ján Moravčík a Lukáš Kvietok.

Po chvilce strávené fotografováním jsme si zašli na snídani do Várkert kévézó. Letos jsme poprvé nezvolili McDonald. A udělali jsme dobře, výborný sendvič i káva. Šel s námi i Štefan Pásztor a Zoran Jakovljevic. Bylo super, že se k nám přidal i Števo a měli jsme aspoň chvíli na pokec, protože celou sobotu hodnotil v komisi rozhodčích modely.
Jak přišla druhá část naší výpravy šli jsme ocenit modely za šumperský klub a vybrali jsme tyto(viz foto)

Odpoledne začalo vyhlašování v Kategorii Hobby vrtulová letadla do roku 1945 a náš Honza Steiner vyhrál 1. místo
V kategorii Hobby AFV od roku 1945 se na 1. místě umístil i Roman Vaško.

Marek Zindulka v kategorii Masters AFV od roku 1945 získal cenu Highly commendend za BVP-1 z Ukrajiny. A od prodejce White Stork Miniatures získal cenu za Diorámu KNOCK, KNOCK, is anybody at home?
 Nakonec kluci uznali, že jsou rádi, že jsem je přemluvil, aby jeli se mnou. Moc užili a za to jsem opravdu neskutečně rád. Další ročník Moson show 2023 bude 22.4-23.4.2023. Moc se těšíme. Už teď můžu říct, že ve stejném složení pojedeme na soutěž týden před Vánoci do srbského Bělehradu.

« z 4 »