MODELFEST ŠUMPERK MEMORIÁL ROBERTA VYSLOUŽILA 2021 Report Marka Zindulky

Je týden po soutěži a já si konečně našel čas, abych shrnul svoje pocity a dojmy očima hlavního pořadatele soutěže. Pro začátek tu máme pár statistik. Přes internet jsme měli zaregistrovaných 608 modelů a už dopředu jsem se bál o místo na stolech, nakonec bylo k vidění 872 modelů. Z toho 13 modelářů nepřijelo a to dělalo 43 modelů. Vůbec jsem nečekal, že se sem sjede tolik modelů od 130 modelářů. K vidění byly modely od modelářů z celé České republiky, Slovenska a Polska.

Ceny, které získali ocenění modeláři.

Pojďme se podívat jak vzniká taková soutěž.
Pro mě jako vždy začíná soutěž už rok předem. Je potřeba zajistit prostory a sponzory na akci a poté zahájit mediální kampaň. Zase jsme vsadili na originální a krásné ceny s pohraničním sloupem a musím říct, že se to oplatilo. Přiznám se, že jsem poslední dny už odpočítával čas před soutěží a těšil se, až to vypukne. Bohužel, v týdnu mi volal Lukáš Kvietok, že se nemůže dostavit, protože je v karanténě. Bohužel, tím pádem to padlo i u Jančiho Moravčíka. Takže jsme hned začali domlouvat, co je potřeba ještě zařídit. Janči mi poslal kameru a Luky ubrusy po Reném Molnárovi. Páteční odpoledne jsme už strávili v Domě kultury, kde jsme chystali stoly a rozdělovali si úkoly. Večer jsme se šli odreagovat do restaurace Bistro JJ, kde jsme se sešli s pozvanými hosty Zdeňkem Šebestou a Reném Molnárem.

Posezení před soutěží kde jsme pozvali VIP Hosty, Reného Molnára, Zdeňka Šebestu a Štefana Pásztora.

Sobota je pro nás taková hektická, to co připravujete celý rok, za pár hodin vypukne a mílovými kroky uběhne. Jediným strášákem byla možná návštěva hygieny. Ale musím říct, že po ohlášení návštěvníkům a poprosení o dodržování pravidel všichni vytáhli roušky a dali si je, za což jsem vděčný.

Dva workshopy, které jsme avizovali si vzali na starosti špičkoví modeláři Zdeněk „Doktor“ Šebesta, který se zaměřil na výrobů detailů v kokpitu letadel a Honza „Hanz“ Merhaut, ten si vzal na starosti podkladové barvy a stříbrné barvy MR Paint. Naše pozvání přijal i výrobce těchto barev, a tak se modeláři mohli těšit i na jeho výklad s ukázkou, jak na podkladové surfracery barev MRP.

Workshop, který měl Zdeněk Šebesta

Když nastala slabá chvilka, lidi nevěděli, co dělat a jen postávali nad modely hlavní role se ujal Michal Trlica se svojí ukázkou Ruských uniforem. Musím říct, že to byl skvělý tah, protože lidi se zaměřili na kluky, kde Michal popisoval jednotlivé uniformy, což je pro modeláře skvělé a inspirativní při malbě figur.

V průběhu soutěže, že o prohlídku a prezentaci uniforem postaral Michal Trlica a jeho tým

Udělili jsme pár speciálních cen, většinu z nich najdete po zveřejnění ve výsledkových listinách, zde Vám nastíním jen ty nejlepší a to byla cena Best of show. Tuhle cenu si odnesl Vojta Mitura za nádhernou diorámu „Menier´s Chocolade“

Nejlepší Model celé soutěže

Pro náš klub je srdcová záležitost cena Roberta Vysloužila a tu si odnesl Petr Pícha za Mig-21 MF v Českých barvách.

Vybraný model, který získal speciální cenu Roberta Vysloužila

Teď nás čeká zhodnocení po soutěži, říct si plusy, mínusy a udělat z toho nějaký závěr. Také už teď začneme chystat plány na příští rok. Ale zatím bohužel stále nevíme, co bude. Jen doufáme, že se situace uklidní a my se budeme moci potkávat i na dalších soutěžích, které musely být kvůli covid-19 zrušené.

Marek Zindulka se svojí rodinou

V první řadě bych chtěl poděkovat své ženě, že mě stále podporovala a uklidňovala, i když to se mnou přes všechny nervy a zmatky okolo soutěže nebylo jednoduché. Ten kdo nahlédl do našeho soukromí, je nám blízký, ví jak to máme teď složité a o to více si této podpory vážím. Rád bych poděkoval Všem sponzorům celé akce, vedení města Šumperka za podporu a také klukům z klubu, bez kterých bych tuto velkou akci neuskutečnil. A v neposlední řadě bych rád také poděkoval všem modelářům a návštěvníkům, kteří dorazili a užili si s námi tuto soutěž, protože vy jste udělali svými modely soutěž kvalitní a posunuli ji zase o stupínek výš.