Jak probíhala celá výstava v Rimavské Sobotě…

Modelářskou sezonu roku 2019 jsme odstartovali 16/2/2019. Robert a já jsme navštívili Slovensko, první letošní modelářskou soutěž a to v Rimavské Sobotě, kde jsme za náš klub ocenili 4 krásné modelářské práce. Vyjeli jsme již v pátek, protože cesta tam trvá něco málo přes 6 hodin, ale jsme rádi, že jsme mohli podpořit naše přátele v jejich úsilí prezentovat modelářské umění široké veřejnosti a jako bonus jsme zároveň příjemně strávili víkend s našimi kolegy z jiných klubů.

Pořadatelé již dlouho dopředu prostřednictvím portálu eastmodels.sk lákali účastníky na atraktivní novinky své soutěže a zde jsme se také dozvěděli, že se na tuto soutěž chystají mnozí modeláři ze zahraniční, které bychom i my rádi přivítali na naší soutěži a rozšířili tak variabilitu prezentovaných modelů v ČR. Využili jsme tedy této příležitosti i k tomu, abychom se s nimi seznámili a pozvali je na naši podzimní soutěž. 

Již v pátek večer kluci z Rimavské Soboty uspořádali společnou večeři, kde jsme se kromě všech členů pořadatelského klubu setkali i s partou ze Srbska a hlavním pořadatelem GT CUPu Honzou Merhautem. 
Sobota byla soutěžním dnem, vychutnali jsme si ji hned od časných 7 hod a sledovali jsme spokojeně, spolu s pořadatelským klubem, jak se stoly plní modely. Přes internet bylo přihlášeno 478 modelů, přičemž info o konečném počtu vystavovaných modelů bylo cca 650 ks – GRATULUJEME!!! I přesto bylo vše organizátorsky perfektně zvládnuté, celá soutěž probíhala v přátelské atmosféře, každý účastník si zde přišel na své, ať už modelář, prodejce nebo návštěvník.

Jak už na soutěžích bývá dobrým zvykem, byli zde uspořádány i workshopy. Jeden vedl Zoran „Profa“ Jakovljevic – soustředil se na výplety u letadel a druhý vedl Ján Moravčík, který se věnoval návodu, jak správně fotografovat modely. Na obou workshopech byla hojná účast a jejich video záznamy bude možné shlédnout i na youtube kanálu eastmodels.sk. 

Premiéru na této soutěži a zároveň na Slovensku vůbec, měl závod GT CUP. Jeho hlavní představitel Honza Merhaut si pro tuto slavnostní chvíli připravil pro všechny zúčastněné překvapení – světovou premiéru modelu Ford GT, který ještě ani není v prodeji (on dostal od výrobce prototyp na zkoušku)

Třešničkou na tomto soutěžním dortu bylo, že se Robertovi i mě podařilo patřit mezi oceněné modeláře a tak si kromě skvělých zážitků odvážíme z Rimavské Soboty i krásné ceny v podobě znaku orlice zasazené v mramorové destičce.

Po soutěži jsme ještě navštívili afterparty, na které jsme spolu s dalšími modeláři a jejich přáteli vstřebávali své zážitky, sdíleli názory a zkušenosti o všem, čeho se modelaření a prezentování těchto uměleckých děl týká, což hodláme zúročit i při naší soutěži.
Za mě velice vydařená soutěž, nevybavuji si, že bych mohl cokoliv vytknout, je zkrátka skvělé sledovat, jak tato soutěž roste a to nejen co do množství vystavených modelů a návštěvníků, ale zejména kvalitativně.